Pensiunile din Banat încearcă să păstreze aroma satelor de nemţi, în care ordinea şi liniştea sunt cuvinte de ordine. CITEŞTE ŞI Braşov: Oferte de cazare la munte Ceasuri vechi, credenţi luaţi chiar din casele şvabilor, talazuri şi tacâmuri de lemn sunt doar o parte din obiectele care recreează la Şandra, în judeţul Timiş, atmosfera unei gospodării şvăbeşti autentice. Decorurile specifice zonei sunt completate, la Pensiunea Schwabenhaus, de mâncarea gătită după reţete culese dintr-o carte de bucate din 1909.
Din 2006, aici îşi petrec vacanţa sute de turişti români, germani sau austrieci, aflaţi în căutarea unui loc liniştit, în care cultura şvăbească încă se păstrează. Pensiunea a fost contruită pe locul unei vechi gospodării, care a aparţinut şvabului Albert Francisc, şi de care Eugen Ciorîcă s-a îndrăgostit de la prima vedere.
„Eu sunt originar dintr-un sat şvăbesc şi am văzut în ruinele casei, semnele unei frumuseţi trecute”, a spus Eugen Ciorîcă, cel care a avut ideea construirii pensiunii în comuna bănăţeană Şandra.
Meniu şvăbesc, printre instrumente muzicale
Dorinţa de a aranja pensiunea în cel mai mic detaliu l-a determinat pe Eugen Ciorîcă să aducă la pensiunea sa obiecte din toată zona Banatului, vechi de zeci de ani. Recepţia găzduieşte aproape o sută de ceasuri vechi, terasa la fel de multe tacâmuri de lemn, iar restaurantul, zeci de trompete, viori şi clarinete. În decorul specific, turiştii servesc friptură de vânat, cartofi şvăbeşti şi dulciuri specifice.
„Meniul pe care îl recomand conţine supă de fazan, schwaben şniţel, iar la desert, ştrudel sau gogoşi”, a spus Eugen Ciorîcă. Rânduiala caselor şvăbeşti o păstrează şi Casa Altringen, din Bogda.
În Caraş, la Văliug, pensiunile nemţeşti au fost sursa de inspiraţie din spatele Pensiunii Gasthof Tirol. Înainte de a o co