ENIGMĂ. Păstorii mongoli povestesc cu teamă despre o creatură târâtoare enormă, care poate ucide o cireadă întreagă.
Nici măcar numele nu i se rosteşte printre nomazii deşertului asiatic Gobi, de teamă ca furia acestui vierme ucigaş să nu coboare asupra lor. Rarii ciobani din regiunea mogolă a deşertului, care totuşi s-au mai destăinuit cercetătorilor americani şi europeni, descriu viermele-gigant ca având o lungime între 0,5 şi 1,5 metri, de culoarea roşu aprins. Nu i se deosebeşte capul de coadă. Dar, deşi pare inofensiv, bătrânii mongoli spun că ar fi fost văzut ucigând o întreagă turmă de cămile, cu jeturile sale de venin coroziv.
Studiat de americani
Primul raport cunoscut despre Olgoi-Korkoi vine de la Roy Chapman Andrews, paleontolog american care între anii 1922 şi 1923 s-a aflat pe urmele viermelui ucigaş, în deşertul Gobi. Localnicii care s-au încumetat să-i vorbească americanului despre cre atura enigmatică spuneau că se deplasează în moduri ciudate pentru un vierme: când se face ghem şi se rostogoleşte, când se deplasează şerpu ind peste dune şi bolovani.
Atunci când vrea să atace, iese doar pe jumătate din nisip şi începe să se umfle. Umflătura de la capătul aflat la vedere se umple încetul cu încetul cu otravă. Când victima se află în raza sa de acţiune, viermele o doboară cu un jet puternic de otravă. Aciditatea lichidului îmrpoşcat este atât de mare încât poate ataca şi metalul, povestesc bătrânii mongoli.
Periculos doar temporar
Otrava acestui vierme ucigaş îşi pierde puterea pe la sfârşitul lunii iunie, aşa că o întâlnire cu Olgoi-Korkoi nu se termină întotdeauna tragic. Dartoate vieţuitoarele se feresc de el. Yanjindgin Mahgaljav, din localitatea Dalandzadgad, povestea că, prin anii ’60, a văzut cum un asemenea vierme a ucis o turmă de cămile, în sudul regiunii Noyon. @N