În perioadele de criză economică, nevoia de persoane bine pregătite este acută. Tinerii au înţeles că le trebuie şi alte competenţe decât cele pe care le deprind la facultate, aşa că merg la cursuri de leadership. În România s-a dezvoltat o cultură a diplomelor care eludează dobândirea unor competenţe reale. În acelaşi timp, presa publică sfaturi despre cum să ajungi lider, eventual în cinci paşi, dar pe de altă parte deplânge faptul că trăim într-o societate fără repere. Tinerii însă nu stau degeaba.
Sunt persoane care au înţeles că trebuie să se implice în propriul destin dacă vor s-o ducă bine. De obicei, cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai implicate. La 19 ani fac câte două facultăţi, au deja un serviciu (iar dacă nu au, vor căuta să se angajeze în cel mult un an după ce au intrat la facultate) şi mai găsesc timp şi pentru diverse forme de educaţie alternativă.
O astfel de persoană este Mihaela Popa, din Alba Iulia, studentă în primul an la facultăţile de administrarea afacerilor şi de psihologie din Cluj. Mihaela e abonată la diverse grupuri de discuţii pe internet pentru că îi place „să fie în temă”. Aşa a aflat de existenţa unei şcoli de leadership adresate tinerilor.
Piaţa abundă în cursuri, traininguri şi conferinţe de leadership şi dezvoltare personală. Majoritatea, însă, sunt concepute pentru manageri, adică pentru oamenii care se află deja în posturi de răspundere în companii şi care vor să îmbunătăţească felul în care îşi coordonează echipa.
Şi preţurile tot pentru manageri sunt gândite. Cel mai ieftin tarif pe ziua de curs, „ghiocelul pieţei”, spune trainerul Dorin Dâncu, este 300 de euro, însă ajunge şi până la 2.500 de euro. Doar câteva se adresează tinerilor. Printre acestea se numără Fundaţia Codecs, care are programe pentru liceeni, şi Fundaţia Leaders, care vizează segmentul 18-25 de an