Schimbarea dietei ar fi dus la aparitia oamenilor cu piele deschisa la culoare, din care au evoluat albii caucazieni, releva un nou studiu realizat de cercetatorii din Oslo.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca o schimbare brusca a dietei, aparuta concomitent cu trecerea de la alimentatia bazata pe vanat la cea pe baza recoltelor obtinute, a dus la o depigmentare a pielii, cauzata de lipsa Vitaminei D, relateaza Daily Mail. Practic, pielea nu a facut decat sa se adapteze lipsei acestei vitamine.
Si asta pentru ca recoltelor le lipseste aceasta vitamina. Chiar daca organismul omenesc este in stare sa produca aceasta vitamina in urma expunerii la soare, mai precis la ultraviolete, aceasta este mai putin eficienta, ducand la o pigmentare a pielii mai putin vizibila.
In plus, incet-incet, oamenii s-au departat de Ecuator, ceea ce inseamna ca razele soarelui erau mai putin puternice, iar Vitamina D din organism mai putina. Pentru a maximiza efectul Vitaminei D, si asa putina, pielea a evoluat, devenind din ce in ce mai pala.
Albirea pielii, o adaptare
De altfel, acest fapt este cel mai vizibil in cazul scandinavilor, unde pielea s-a pigmentat cat mai putin, pentru a folosi cat mai mult stocul de Vitamina D, arata cercetarea.
Copiii cu piele deschisa la culoare isi pot lua necesarul zilnic de Vitamina D dupa o expunere la soare de numai 10 - 20 de minute. In cazul copiilor cu piele inchisa, cum sunt cei cu origini africane, expunerea la soare trebuie sa fie de patru ori mai mare pentru a fi obtinut necesarul zilnic de Vitamina D.
Lispa Vitaminei D se afla in stransa legatura cu cancerul, bolile oaselor, diabetul de tip I si chiar scleroza multipla.
Un studiu recent realizat in SUA arata ca jumatate dintre femeile cu origini africane care traiesc in SUA au mari carente in Vitamina