Băileştiul a petrecut sâmbătă cu muzică, mici şi bere, în cea de-a doua zi a Festivalului „Acasă la Nea Mărin“. Dincolo de temperaturile caniculare şi vizita prezidenţială, băileştenii s-au distrat cum ştiu ei mai bine - olteneşte.
Ultimul sfârşit de săptămână din august, orele amiezii. Soarele încinge gardurile, asfaltul, praful, băncile, copacii de pe străzile şi din parcul Băileştiului. Aerul se aşază greu şi fierbinte pe umerii puţinilor trecători plecaţi în hoinăreală. Oraşul lui Nea Mărin pare pustiu, leşinat în caniculă şi plictiseală. Şi totuşi, în câteva puncte importante ale urbei, vânzoleala a câştigat lupta strânsă cu gradele ucigătoare: în faţa primăriei, la Casa memorială a lui Amza Pellea şi în centrul Băileştiului. În primele două locaţii, vizita preşedintelui Băsescu a strâns ciopor popor extaziat, politicieni încrâncenaţi şi jurnalişti alergători după evenimente.
Bere, mititei şi caniculă
E abia amiază, distracţia acum începe. Câteva sute de metri de-a lungul parcului central, zeci de corturi de pânză cu sute de bănci îşi aşteaptă muşteriii, împânzind strada umbrită de copaci. Oferta e modestă, de criză: nici târg al meşterilor olari, nici tarabe cu chinezării, nici chioşcuri cu delicatese alese. Nici măcar zaibărul lui Nea Mărin nu gâdilă limbile încălzite decât la mesele cu vipuri. Rumen în obraz şi cu chef de petrecere, aşa cum îi stă bine olteanului, poporul - puţin numeros încă, din cauza caniculei - se mulţumeşte cu ce cunoaşte el mai bine: berea rece de dozator, punga cu seminţe de floarea-soarelui, mititelul perpelit pe grătar şi, ici-acolo, câte un cotoi gras de pui învârtit la rotisor.
„Păi, ce-i place mai mult românului?! Micul şi berea! Ele sunt sufletul petrecerii“, înghite cu poftă bucata de carne tocată înmuiată în muştar Dumitru Ion, udând îmbucătura cu un gât de licoare blondă. De alături, prie