Pentru a nu fi considerat un eşec, de mâine pot intra în program şi firmele, iar persoanele fizice pot achiziţiona maşini şi prin leasing. Sursa: Libertatea
Guvernul face o superofertă în ultima etapă a programului „Rabla”, care demarează de mâine, în speranţa că va putea scoate de pe piaţă toate cele 60.000 de rable până pe 11 decembrie.
Asta după ce s-au derulat două etape ale Programului de Înnoire a Parcului Auto, în care Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a reuşit să vândă doar o treime din cele 60.000 de unităţi.
Astfel, doar 21.163 de persoane şi-au dus rabla la fier vechi şi au cumpărat o maşină nouă, cu ajutorul primei de casare de 3.800 de lei. Dacia a vândut cel mai mult - 11.483, fiind urmată de Skoda, Ford, Hunday, Opel şi Chevrolet.
10.000 de unităţi pentru firme
De mâine, cei care vor să-şi achiziţioneze o maşină nouă şi vor să profite de „Rabla”, dar nu au o maşină veche, pot merge în târg să-şi cumpere una.
Mai mult, autoturismul vechi nici nu mai trebuie trecut pe numele cumpărătorului. „Te duci, îţi iei câte maşini vrei mai vechi de 10 ani şi, pe baza chitanţei, te înscrii în program. O persoană fizică poate beneficia de mai multe prime de casare în ultima etapă”, a explicat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi. Mai mult, pentru a fi siguri că anul acesta programul nu va fi un eşec, guvernul a alocat, în a treia etapă, 10.000 de unităţi firmelor care vor să-şi schimbe flota de maşini.
De asemenea, autoturismele şi autoutilitarele de până la 3,5 tone pot fi cumpărate inclusiv prin credite bancare sau prin finanţare în baza unui contract de leasing financiar. Asta după ce Ministerul Finanţelor a ezitat timp de trei luni să aprobe această formă de finanţare, pe motiv că poate fi considerată ajutor de stat.
În 2009, bugetul pentru „Rabla” ca