Creşterea şomajului şi diminuarea producţiei industriale din statele din Europa Centrală şi de Est vor duce la deprecierea activelor din sectorul financiar, cele mai afectate fiind România. Ungaria şi Ucraina, arată Raiffeisen Zentralbank (RZB) într-un raport.
Analiza subliniază faptul că aceste trei ţări sunt sensibile la deprecierea monedelor naţionale în raport cu euro şi au un grad ridicat de îndatorare în valută, ceea ce determină o vulnerabilitate accentuată a activelor din sistemele financiare.
Totodată, deteriorarea condiţiilor economice şi volatilitatea de pe pieţele valutare au condus la creşterea puternică a numărului de credite neperformante din portofoliul RZB, determinând grupul să constituie provizioane pentru deteriorarea activelor de 1,267 miliarde de euro în primul semestru din acest an, faţă de 200 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2008.
Leul, zlotul polonez şi rubla rusească s-au depreciat în primele luni ale acestui an, însă au recuperat o parte din pierderi în trimestrul al doilea, RZB contabilizând un impact pozitiv al aprecierii monedelor în raport cu euro, în perioada aprilie-iunie, de 122 de milioane de euro.
RZB deţine 68,5% din acţiunile băncii Raiffeisen International, prezentă şi pe piaţa din România.