Conducerea de la Tokyo a decis să elimine obligativitatea vizelor pentru şederile de scurtă durată ale românilor. Măsura intră în vigoare de mâine, 1 septembrie. O decizie asemănătoare a fost adoptată de guvernul turc, pentru facilitarea accesului turistic într-o destinaţie preferată de tot mai mulţi români.
Perioada maximă a unei şederi fără viză pe teritoriul nipon este de 90 de zile. Decizia a fost luată la jumătatea lunii august şi va fi în vigoare în perioada 1 septembrie 2009 - 31 decembrie 2011. Totuşi, cei care merg la muncă în Japonia, fie şi pentru mai puţin de trei luni, sunt obligaţi să deţină viză.
Recent, Turcia a luat o decizie asemănătoare, în scop turistic. Deşi nu este ţară membră a Uniunii Europene, obiectivele turistice din acest stat atrag anual 11 milioane de turişti străini.
Trei obiective turistice în Japonia:
Tokyo - Capitala niponă câştigă numeroşi turişti prin templele sale budiste, dar şi prin zona Palatului Imperial, celebrul domeniu al familiei imperiale nipone. Se spune că spaţiul ocupat de Palat este cel mai scump kilometru pătrat din lume, bucăţica aceasta de pământ costând mai mult decât întreaga Californie. Totuşi, singurele zile în care pot fi vizitate grădinile şi clădirile de aici sunt 2 ianuarie şi 23 decembrie. Interesantă este şi zona Altarului Meiji, construit din chiparoşi japonezi.
Miyajima (Itsukushima) - Insula face parte dintr-un parc naţional, zona fiind recunoscută pentru valurile puternice şi superba grădină botanică de aici. La flux, intrarea în templul sintoist este inundată.
Muntele Fuji - Vulcanul activ, deşi nu a mai erupt de la începutul secolul al XVIII-lea, alcătuieşte, alături de munţii Tate şi Haku şirul "Munţilor Sacri". Situat pe coasta de est, la Oceanul Pacific, Fuji este muntele preferat de numeroşi pasionaţi de fotografie şi a