Devenite un punct de atracţie în ultimii ani pentru bucureştenii cu dare de mână, zonele turistice din judeţul Sibiu sunt afectate din plin de criza economică. Preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari, filiala Sibiu, spune că de la începutul anului şi până în prezent, nu s-au mai încheiat contracte de vânzare-cumpărare. “În 2007 şi 2008 se putea vorbi chiar despre o modă a caselor de vacanţă în judeţul nostru. Atraşi erau în special bucureştenii, care fugeau de aglomeraţia de pe Valea Prahovei, găsind aici refugiul perfect. Se vindea tot timpul, cererea era foarte mare. Criza econiomică şi-a spus însă cuvântul şi în acest segment, atfel că nu se mai vinde nimic, cererea fiind practic inexistentă” , a spus Bogdan Gicu.
Preţuri de apartament
Deşi zonele sunt vizitate în continuare de turişti, iar proprietarii cu pensiuni de vânzare cer cu 50% mai puţin pentru clădirile respective, potenţialii clienţi spun că preferă să mai aştepte, indiferent de cât de mult se chinuie agenţii imobiliari să îi convingă că acum este cel mai prielnic moment pentru a investi. “O casă de vacanţă cu două camera şi teren de 1000 de metri pătraţi poate fi cumpărată la 35-40.000 de euro. Adică la preţul unui apartament din Sibiu. Chiar şi aşa, oamenii nu mai cumpără” , a completat Bogdan Gicu. Mai mult chiar, spune acesta, mulţi dintre cei care şi-au făcut o vilă într-una din zonele turistice ale Sibiului le-au scos la vânzare, din cauza costurilor pe care le presupune întreţinerea, de la curăţenie până la taxe şi impozite.
Trend descendent
Pe lângă casele de vacanţă, nici terenurile din zonele turistice nu se vând, chiar dacă preţurile au scăzut semnficativ. De exemplu, la Cisnădioara, Sălişte sau Sadu, într-o zonă bună, unde anul trecut metrul pătrat de teren costa între 50 şi 100 de euro, acum se pot găsi ofert