Junii au sărbătorit „împlinirea” printr-o ceremonie religioasă
Duminică au fost sărbătoriţi 100 de ani de la ridicarea crucii de lemn pe dealul de la Belvedere. Devenită astăzi o troiţă în toată regula, din beton, acoperită, crucea de lemn montată în 1909 a marcat timp de un secol locul de întâlnire şi manifestare a Junilor Roşiori. Aceştia, împreună cu căpeteniile cetelor din Schei, au sărbătorit centenarul. „La un an de la înfiinţarea Junilor Roşiori, adică în 1908, s-a înfiinţat această cruce. De atunci, junii vin aici de cel puţin trei ori pe an: pe 25 martie – de Bunavestire, în Duminica Floriilor şi la Maial - pe 20 iulie, de Sf. Ilie. Troiţa din beton a fost aşezată aici de familia Furnică, ceva mai târziu. Noi încercăm să păstrăm cât se poate din tradiţiile şi locurile acestei cete de juni”, a declarat Vasile Bideţ, preşedintele Junilor Roşiori.
Scriitorul Eugen Moga a cuprins în monografia sa dedicată acestor simboluri creştine şi istoria acestei troiţe. „Acum o sută de ani, un om al Scheiului, pe nume Iosif Notar, împreună cu soţia lui Paraschiva, au ridicat această cruce. După câţiva ani, Dumitru Furnică, de asemenea, împreună cu soţia, au refăcut acest edificiu. Şi nu a făcut acest gest pentru glorie sau interese personale, ci pentru romani; pentru obştea din Schei şi pentru noi, cei de aici”, a declarat Eugen Moga, prezent la manifestare.
Junii au sărbătorit „împlinirea” printr-o ceremonie religioasă
Duminică au fost sărbătoriţi 100 de ani de la ridicarea crucii de lemn pe dealul de la Belvedere. Devenită astăzi o troiţă în toată regula, din beton, acoperită, crucea de lemn montată în 1909 a marcat timp de un secol locul de întâlnire şi manifestare a Junilor Roşiori. Aceştia, împreună cu căpeteniile cetelor din Schei, au sărbătorit centenarul. „La un an de la înfiinţarea Junilor Roşiori, adică î