Ultimele statistici realizate în ţara noastră arată că 45,5 la sută din persoanele care au făcut un control medical de rutină au fost diagnosticate cu o formă de cancer. Cancerul genital-ovarian se situează pe primul loc ca frecvenţă în rândul populaţiei din România (31 la sută), fiind urmat de cancerul de sân (26 la sută) şi de cel tiroidian (18 la sută).
Acestea sunt rezultatele unui studiu recent, realizat în cadrul campaniei „Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte“, organizat de compania farmaceutică Roche România.
Totuşi, din acelaşi studiu a reieşit că 91 la sută din români sunt optimişti în ceea ce priveşte şansele de vindecare a cancerului, 51 la sută din persoanele diagnosticate fiind convinse că pot învinge boala.
Principalele simptome manifestate de cei chestionaţi au fost apariţia unor noduli, oscilaţii de greutate, sângerări intermenstruale şi alte simptome nespecifice, precum senzaţia de sufocare, balonare sau tulburări de tranzit intestinal.
Peste 23 la sută din persoanele incluse în studiu se informează despre cancer de pe internet, 20 la sută de la medicul oncolog, aproape 18 la sută din mass-media şi 17 la sută din discuţiile cu familia sau cu prietenii.