Generală 1 a devenit Şcoala Petru Rareş iar Oborul din Viişoara este „Heidenfeld” cu acte în regulă Două şcoli din Bistriţa întâmpină noul an şcolar cu alt nume. După ce în luna iulie conducerea Liceului de Muzică Bistriţa a anunţat că va deschide cursurile sub numele nou de Liceul „ Tudor Jarda”, Consiliul Local Bistriţa a decis zilele trecute să boteze Şcoala generală numărul 1. De aici înainte instituţia de învăţământ se va numi şcoala generală „Petru Rareş”. Noul nume nu are nicio legătură cu vreo trecere a domnitorului moldovean prin zona unde s-a ridicat şcoala respectivă, ci doar cu postura de gazdă a bustului lui Petru Rareş. Bustul, care până acum a fost amplasat ani buni în Piaţa cu acelaşi nume a fost transferat la şcoală pentru a lăsa locul Monumentului Eroilor, aşteptat în această toamnă pentru a fi amplasat pe soclu.
Profesorii de istorie, câştig de cauză
După noile schimbări din nomenclatorul şcolar doar instituţia de învăţământ din zona Lamă şi cea de pe Odobescu au rămas la prozaicele numerale, intitulându-se numărul 4, respectiv 2. În ultimii 13 ani patru din cele 6 şcoli generale au cerut să fie rebotezate, trei cu nume de domnitori: Ştefan cel Mare(Generală 6), Avram Iancu (Generală 3) şi ultima cu numele lui Petru Rareş, în timp ce şcoala numărul 5 înfiinţată în 1990 a rezistat doar 6 ani până când a devenit Şcoala„ Lucian Blaga”. Interesant este că cea mai veche şcoală din Bistriţa, Generală numărul 2, înfiinţată în 1893 se numea Şcoala Solomon Haliţă. Pentru că numele a fost adjudecat între timp de un liceu din Sângeorz-Băi, nimeni nu a mai cerut numele înapoi.
Exemplul şcolilor l-au preluat şi grădiniţele, care s-au luat la întrecere la capitolul nume sugestive. Aşa se face că în Bistriţa preşcolarii frecventează „ Trenuleţul Veseliei”, Căsuţa cu Poveşti” sau „Raza Soarelui”. Şi loc mai este, trebuie