Intrigat de refuzul categoric al unui tânăr scriitor, la propunerea mea de a discuta despre Mihail Drumeş, pe motiv că nu este un romancier cu care să-ţi pierzi timpul, am decis să văd cât de actual şi de citit mai este acest Paulo Coelho al nostru din veacul trecut. În consecinţă, am apelat la bunăvoinţa unui mic zeu modern: Google.
Într-un secol al vitezei şi al informaţiilor care apar şi explodează parcă de peste tot, aceasta ar fi cam singura opţiune reală. Fiindcă a fi sau a nu fi în topul căutărilor de pe internet este întrebarea pe care cei mai mulţi autori şi-o pun. Dacă eşti printre cei mai "gugăliţi" scriitori, te-ai scos. Ai faima asigurată pentru cel puţin 5 minute. Adică, atât cât durează până următorul coleg de breaslă te-a depăşit pe lista celor mai căutaţi oameni pe internet. Şi pe urmă o iei cu îndârjire de la capăt. De ce? Eşti citit, ai faimă, deci eşti vândut. Topul Google bate topul din România Literară.
BANI, GLORIE ŞI ALTE LUCRURI
Iar dacă faima publică şi banii sunt cele două lucruri care "gâdilă" sensibilitatea intimă a oricărui scriitor, Mihail Drumeş le-a avut în timpul său pe amândouă. Succesul îl cunoaşte într-o perioadă a interbelicului când literatura română, o amantă suficient de generoasă, îi adăposteşte pe toţi cei veniţi în braţele ei, de la Calistrat Hogaş la Ionel Teodoreanu şi de la Sadoveanu la Rebreanu şi Blaga. Criticul Mihai Iovănel spune în prefaţa cărţii "O scrisoare de dragoste", editată în cadrul "Bibliotecii pentru toţi", că: "Publicul românesc din interbelic este într-o mai mare măsură publicul lui Mihail Drumeş decât publicul lui Camil Petrescu...".
În vremea noastră, asta ar însemna un autor de romane care este căutat de zor pe internet şi prin librării şi pe care editurile s-ar bate până la sânge pentru a-i obţine semnătura. Cu scepticismul de rigoare, bineînţeles, pe car