1 septembrie, ora 04:45 dimineata: cuirasatul german Schleswig-Holstein deschide focul asupra bazei poloneze Westerplatte, in apropiere de Gdansk. Se intampla in 1939, iar salvele cuirasatului german au reprezentat primele lovituri de tun ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, de la debutul caruia omenirea comemoreaza marti implinirea a 70 de ani.
Un razboi care a costat viata a aproximativ 50 de milioane de oameni. Sovieticii au pierdut, potrivit istoricilor, 25 de milioane de oameni, civili si militari, relateaza AFP.
Dupa ce a reusit sa anexeze Austria, fara a trage vreun foc de arma, in martie 1938, si ulterior teritoriile de vest ale Cehoslovaciei, Adolf Hitler a cerut Poloniei sa-i asigure un culoar de trecere - coridorul Gdansk, intre Prusia orientala si restul Germaniei, cerere respinsa de Varsovia.
La 1 septembrie 1939, fara o declaratie formala de razboi, armata germana ataca Polonia. 17 zile mai tarziu, URSS invadeaza estul Poloniei, in virtutea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat in 23 august 1939.
Marti, 20 de sefi de stat si de guvern vor marca acest moment la picioarele unui monument dedicat aparatorilor bazei Westerplatte. Printre invitati, cancelarul Angela Merkel, premierii Vladimir Putin, François Fillon, Silvio Berlusconi si Iulia Timoshenko.
Administratia americana va fi reprezentata de un fost secretar al Apararii, William Perry, si de consilierul pentru securitate nationala, James Jones. Nivelul slab de reprezentare al SUA a suscitat comentarii amare in Polonia.
Momentele-cheie ale celui de-al Doilea Razboi Mondial - AFP
1 septembrie 1939: Invadarea Poloniei.3 septembrie: Franta si Marea Britanie declara razboi Germaniei.9 aprilie 1940: Germania invadeaza Europa de nord si de vest, si ocupa Franta intr-o singura luna. In 17 iunie, maresalul Petain accepta armist