Cu tot mai mulţi clienţi care au probleme la rambursarea ratelor, băncile au început să ofere soluţii de restructurare a creditelor. Ajutorul dat restanţierilor este taxat pe măsura întârzierii. Reducerea ratelor lunare solicitată de clienţii care nu mai reuşesc să-şi ramburseze creditele vine cu costuri suplimentare. În primul rând, costurile totale suportate de client cu dobânzile şi comisioanele aferente creditului contractat se măresc. În al doilea rând, această facil
Cu tot mai mulţi clienţi care au probleme la rambursarea ratelor, băncile au început să ofere soluţii de restructurare a creditelor. Ajutorul dat restanţierilor este taxat pe măsura întârzierii.
Reducerea ratelor lunare solicitată de clienţii care nu mai reuşesc să-şi ramburseze creditele vine cu costuri suplimentare. În primul rând, costurile totale suportate de client cu dobânzile şi comisioanele aferente creditului contractat se măresc. În al doilea rând, această facilitate de plată poate fi comisionată. De exemplu, BCR, CEC, OTP şi Banca Românească îşi măresc veniturile din comisioane şi în urma aprobării de restructurări.
Rate mai mici pot fi obţinute prin extinderea perioadei de rambursare sau prin obţinerea de perioade de graţie, în care clientul nu plăteşte niciun leu sau achită numai dobânda.
Cât costă restructurarea
Comisioanele percepute de BCR în cazul restructurării de împrumuturi ţin cont de istoricul de plată al clientului: zece euro în cazul celor care nu au avut întârzieri la rambursarea ratelor, respectiv 30 de euro în cazul clienţilor care nu şi-au plătit la timp datoriile. Şi comisioanele de restructurare percepute de OTP sunt fixe, dar acestea ţin cont de tipul creditului. Astfel, în cazul creditelor de consum, comisionul este de 100 de lei (circa 24 de euro), respectiv, de 500 de lei (aproape 120 de euro). În schimb, CEC Bank a preferat o structu