Producătorii internaţionali aduc mai puţine molecule noi pe piaţă, iar în România pastilele inovatoare ajung în număr mult mai mic. Sursa: Reuters
Numărul de medicamente inovatoare lansate mai ales pe pia ţa farmaceutică europenă e din ce în ce mai mic, iar în ţara noastră moleculele de ultimă generaţie ajung foarte greu, atât din cauza crizei, dar şi din cauza schimbării modului în care se calculează preţul acestora.
Mai exact, producătorii internaţionali nu mai sunt interesaţi să aducă produse noi în România, fiindcă li se cere să le vândă la un preţ mult prea mic.
Progres ştiinţific modest
„Problema numărului mai mic de molecule noi este una la nivel mondial, nu doar în Europa. În comparaţie cu industria IT, spre exemplu, pentru aceeaşi perioadă de timp şi pentru acelaşi volum de investiţii, IT-ul a crescut cu sută la sută în ceea ce priveşte progresul ştiinţific, pe când în domeniul medicamentului progresul a fost de numai 10%”, explică profesorul de farmacologie Ioan Fulga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală.
În domeniul medicamentelor, evoluţiile sunt însă ciclice, iar în viitor va exista un boom de molecule noi . Producătorii de medicamente susţin însă că situaţia este mai bună în SUA decât în ţările europene, în condiţiile în care raportul dintre medicamente generice/ originale e în favoarea SUA.
În timp ce pentru moleculele noi compani ile farmaceutice au brevet pentru un număr de ani, genericele sunt medicamente mai vechi, care pot fi făcute de ori - ce producător de pe piaţă, expirându-le patentul.
„La un interval de cinci ani, nu mărul de molecule este în creştere, în timp ce în Europa este în scădere. În România însă problema este că nu avem acces nici măcar la ce a fost inovat, la produse care în SUA şi ţările vestice europene