Promisiunea electorala fara acoperire sa fie considerata infractiune, este propunerea legisativa facuta, fara consultarea partidului, de deputatul PD-L, Mircea Giurgiu.
"Cine promite marea cu sarea in campanie electorala si nu se tine de cuvant ar trebui sa fie tratat ca infractor. Cei care sunt dovediti ca mint in campania electorala, adica fac in asa fel incat sa fie votati in urma unei minciuni, care se dovedeste ca nu este reala, sa sufere condamnare sau sa fie amendati si sa nu mai aiba dreptul sa candideze", a declarat deputatul PD-L Mircea Giurgiu.
Propunerea poate avea, desigur, doza ei de populism si demagogie, dar este insolita si foarte interesanta, o provocare, cu efect previzibil, pentru onestitatea parlamentarilor.
Asa cum suna propunerea, infractor ar deveni doar politicianul care in momentul lansarii promisiunii stie exact ca ea reprezinta o minciuna, ba chiar mizeza pe minciuna pentru a fi ales. Cu alte cuvinte vorbim despre o fapta pedepsita numai daca este savarsita cu intentie, nu din culpa. Ca urmare, politicenii care promit irealizabilul ar fi una din doua: ori infractori, ori tampiti.
Nu gasesc nimic in neregula intr-o asemenea reglementare. Adica, pedepsim reclama mincinoasa, care are ca efect doar niste bani pierduti, insa nu pedepsim minciuna care greveaza soarta tarii. O astfel de prevedere nu exista, e drept, in alte tari UE, dar niciunde in Europa miniciuna electorala nu este atat de raspandita si atat de grava, ajungand practic sa fraudeze grav, din punct de vedere moral, alegerile.
In acelasi timp insa, sunt ferm convinsa ca acest proiect nu are absolut nicio sansa sa devina lege.
Prima reactie negativa a venit chiar de la partidul lui Mircea Giurgiu. Deputatul PD-L, Mircea Toader, a apreciat ca pe colegul sau l-a batut soarele in cap. Niciun patid nu a salutat prop