Saracie si somaj, pe de o parte, orase la fel de frumoase precum Parisul si tot luxul vietii moderne, pe de alta parte: astfel este vazuta Romania de catre strainii stabiliti, temporar, in tara noastra.
"Pentru mine, viata nu este prea diferita de cea pe care o duceam in Statele Unite", scrie, pentru Deutsche Welle, Zack Baddorf, voluntar in cadrul American Peace Corps, venit in Romania sa predea limba engleza intr-un liceu industrial.
"Exista o strada centrala cu multe restaurante si magazine. Poti cumpara electronice de ultimul tip, precum laptopuri, de la unul dintre multele magazine de profil din oras. Pot sa beau bere Guinness la unul dintre barurile din centru. Toata lumea are telefoane mobile, chiar si copiii foarte mici. Locuiesc intr-o garsionera, unde am apa calda, Internet de mare viteza, masina de spalat si cuptor cu microunde", scrie Baddorf.
Pentru vizitatorii din Statele Unite, Romania este o supriza, acestia asteptandu-se la strazi murdare, pline de cersetori. Si nu sunt departe de adevar, chiar daca acesta nu se mai gaseste in centrul oraselor. Potrivit Bancii Mondiale, aproximativ 30 de procente din populatia Romaniei traieste sub pragul saraciei, iar salariul lunar mediu este doar de 350 de euro.
"Insa, la suprafata, orasele din Romania, in special cele din Transilvania, sunt la fel de frumoase ca Parisul", spune Baddorf.
Daca, in urma cu un an, Romania era economia cu cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, intre timp a ajuns sa fie tara cu cea mai mare inflatie, de aproximativ 5%, Guvernul fiind nevoit sa imprumute aproximativ 27 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar International, adica 10% din produsul intern brut.
Criza financiara a ingreunat si mai mult viata romanilor. "Doar in ultimele cateva luni, mii de oameni din orasul in care locuiesc si-au pierdut locuri