În ultimele două zile, nivelul saramurii din craterul format în Câmpul I de sonde, de la Ocnele Mari, a crescut cu aproape patru metri. Asta după ce două bucăţi mari de steril s-au prăbuşit în interiorul cavernei formate în urmă cu trei săptămâni. Sursa: Nicoleta Ene
Specialiştii apreciază că dacă nivelul va mai creşte cu 15 metri atunci saramura se va revărsa peste marginile craterului.
„După aproape două săptămâni de linişte, de evoluţie lentă, am avut o prăbuşlire bruscă care a dus la o creştere a nivelului saramurii într-un timp foarte scurt. Trebuie să fim foarte atenţi ca lucrurile să nu scape de sub control”, susţine Remus Grigorescu, prefectul de Vâlcea.
Aproape de cota de pericol
În Câmpul I de sonde, suprafaţa de prăbuşire se întinde pe aproape trei hectare, iar oglinda lacului din interiorul craterului este de 5.600 de metri pătraţi.
Lacul din interiorul cavernei are 5.600 de metri pătraţi
Şi în bazinul de retenţie, special construit de către autorităţi într-o zonă locuită, nivelul saramurii a ajuns la cota de atenţie de 266,35 de metri, iar cota de pericol este stabilită la 267 de metri.
„Când se va atinge cota de 267 vom evacua populaţia. Încercăm să amânăm cât mai mult acest moment, menţinând cota în lac sub cea de pericol, pentru că nu avem unde duce oamenii. Casele de la Căzăneşti vor fi gata abia în aprilie anul viitor, iar viitorul familiilor care au optat pentru despăgubiri în bani este un pic neclar. Ei nu au ajuns la o înţelegere cu cei de la Conversmin, societatea Ministerului Economiei şi Comerţului, care se ocupă cu închiderea minelor”, completează prefectul de Vâlcea.
Nivelul saramurii din lac continuă să crească atât din cauza ploilor din ultima vreme, cât şi din cauză că platforma chimică SC Oltchim a oprit deocamandată prelucrar