Judecătoarea Diana Oancea acuză clasa politică că încearcă să influenţeze justiţia prin presiunile la care supune magistraţii şi personalul auxiliar de specialitate cu scopul de a-şi apăra propriile interese Judecătorii de la Judecătoria Galaţi au decis în cadrul Adunării Generale de vineri, 29 august, să declanşeze o nouă serie de proteste.
Nu se vor mai judeca decât cauzele ce vizează persoanele arestate preventiv şi procesele având ca obiect executările silite. Magistraţii au ajuns la capătul răbdării iar acel lucru este scos cel mai bine în evidenţă de şefa instanţei, judecătoarea Diana Oancea.
Magistratul aduce acuzaţii grave la adresa clasei politice, despre care spune că se foloseşte de legea unică de salarizare pentru a şantaja judecătorii.
„Se încearcă reducerea noastră la tăcere pentru că există interese în justiţie. Acţiunea asta este coordonată de sus, de foarte de sus. Este o acţiune concertată împotriva judecătorilor, noi cel puţin aşa simţim. Când celorlalţi bugetari li s-au majorat salariile cu 18%, nouă ni s-au mărit doar cu 2%", ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Galaţi, judecătoarea Diana Oancea.
Corpul magistraţilor este singura categorie profesională pentru care s-a dat o ordonanţă de urgenţă pentru plata eşalonată a restanţelor salariale. Ceilalţi şi-au primit banii, noi nu. Dacă spunem ceva, ni se sugerează să nu vorbim pentru că şi aşa avem salariile foarte mari. Se spunea la un moment dat că salariul unui judecător este de 1.500 de euro. Un judecător stagiar câştigă la noi 18 milioane de lei iar potrivit noii legi de salarizare, ar urma să mai primească doar 12 milioane de lei, adică cât câştigă un vânzător la tarabă” , a adăugat judecătoarea.
Justiţie la cota de avarie
Judecătoria Galaţi se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă în momentul de faţă