Din cei aproximativ 1.000 de pacienţi internaţi lunar la Spitalul de Psihiatrie Voila, mulţi sunt afectaţi de criza financiară.
Efectele crizei financiare se fac simţite nu numai în buzunarele prahovenilor, ci şi în starea lor de sănătate. Potrivit medicilor Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, deşi numărul de pacienţi care sunt internaţi aici nu au crescut semnificativ în ultima perioadă, cazurile sunt mult mai dramatice.
„Avem pacienţi cu parteneri plecaţi în străinătate, oameni plecaţi cu contracte de muncă cărora le e dor de casă, sau părinţi ai căror copii sunt plecaţi iar ei, fiind bătrâni, au rămas aici. Copiii internaţi sunt foarte mulţi în aceste situaţii speciale, ori au părinţi divorţaţi ori plecaţi la muncă”, explică medicul Renata Iosifescu, directorul medical al spitalului.
Unul dintre cazurile dramatice cu care medicii s-au confruntat în ultimul timp a fost cel al unei paciente de numai 30 de ani care, fiind plecată într-o ţară străină, a fost părăsită de soţul cu care convieţuia acolo. Tânăra s-a întors în România însă suferă de o depresie foarte gravă şi refuză să conştientizeze situaţia în care se află. Medicii spun că distanţa de familie sau de cei care ar putea să ofere un sprijin moral în astfel de momente este un factor decisiv în degradarea stării de sănătate psihică a unui pacient.
Sărăcia, boală grea
O mare parte din cei care se tratează în acest moment la Spitalul de Psihiatrie sunt şomerii care s-au trezit peste noapte fără un loc de muncă. Pe de altă parte există şi persoane cu afecţiuni psihice pe care le-au dobândit pentru că au fost suprasolicitate la locurile de muncă.
Potrivit directorului medical, sunt pacienţi care aveau de întreţinut familii formate din 3,4 membrii şi care nu au mai plecat în concedii de ani de zile. În plus, printre prahovenii trataţi în această uni