Măsurile anti-criză ale Guvernului nu ne-au scos din recesiune, aşa cum îşi propuneau. Mai mult, ultimele date prezentate la rectificarea bugetară arată că situaţia economică este din ce în ce mai rea. În tot acest timp, state precum Germania, Franţa sau Japonia au anunţat ieşirea din criză. Sursa: Vlad Stănescu Iar în Polonia, criza aproape că nici nu se simte.
Măsuri româneşti
Restructurarea, concediul fără plată, creşterea impozitelor, împrumut din surse externe pentru plata pensiilor şi a salariilor, par a fi singurele soluţii ale Guvernului, menite să ne scoată din criză. Pe de altă parte, la şase luni de la preluarea guvernării, Executivul se lauda cu un plan de 29 de măsuri anticriză, cele mai multe dintre ele rămase la nivelul declaraţiilor.
Cu ce se laudă Guvernul
Printre aceste, se găsesc alocarea a 7% din PIB investiţiilor, în special celor din destinate infrastructurii. În tot acest timp, din suma alocată, niciun kilometru de drum public nu a fost dat în folosinţă. Înfiinţarea unui grup interministerial pentru gestionarea şi perfecţionarea absorbţiei fodurilor comunitare, sub conducerea directă a primului-ministru. Efectul scontat a fost unul pe dos. Pentru că după rectificarea bugetară făcută săptămâna trecută, ministrul Pogea declara că au fost modificate în scădere şi veniturile din fonduri post-aderare, mai mici cu 550 de milioane de lei. „Alocarea, prin bugetul de stat a cel puţin aceluiaşi volum de fonduri alocat pentru promovarea exporturilor ca în anul 2008”, este o altă măsură cuprinsă în planul Guvernului, pe care membrii Executivului o trec pe lista celor bifate.
În replică, exportatorii se plâng de lipsa sprijinului venit din partea statului, şi de scăderea comenzilor. Rabla, fără clienţi
Tot la capitolul realizat, intră şi “continuarea şi extinderea programului Rabla“. În