Directorul adjunct al Muzeului Brăilei, Zamfir Bălan este autorul primei ediţii critice bilingve (franceză – română) a operei istratiene Profil
Născut: 15 decembrie 1958, Pitulaţi, Brăila
Studii: Facultatea de Filologie a Univ. „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, doctor „cum laudae” în ştiinţe filologice
Funcţia: director adjunct al Muzeului Brăilei, conferenţiar universitar la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”
Familie: căsătorit, doi copii
Dascăl şi muzeograf, iscusit mânuitor al condeiului dar şi al vorbei meşteşugite, Zamfir Bălan poate fi numit, deopotrivă, „păstorul” Casei Memoriale „Panait Istrati” din Grădina Publică, cel mai prolific şi mai erudit critic şi editor al operelor istratiene.
A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar din 1990 şi-a desfăşurat activitatea la Muzeul Brăilei, unde ocupă funcţia de director adjunct. A predat, mai întâi, la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, în prezent ocupând funcţia de profesor asociat la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Piteşti – Centrul Universitar Brăila.
Zamfir Bălan a colaborat până acum la multe publicaţii de profil şi a participat la nenumărate sesiuni de comunicări şi simpozioane de importanţă naţională, excelând, în primul rând, în domenii considerate de unii foarte greu de însuşit, precum istorie literară, memorialistică, poetică şi stilistică, semiotică şi retorică.
Operele lui Panait Istrati în română şi franceză
„George Călinescu, dar şi alte voci ale criticii literare româneşti nu l-au considerat pe Istrati scriitor român, pentru că a scris, iniţial, în limba franceză. Ediţia bilingvă pe care am îngrijit-o pune în valoare varianta românească de autor a operei istratiene în paralel cu varianta franţuzească. Este pentru prima dată când o ediţie d