Localnicii din zona Lacului Bicaz, exasperaţi de mizeria ce-i înconjoară, spun că predarea sticlelor din plastic contra cost ar rezolva problema. Zeci de tone de deşeuri de ambalaje din plastic acoperă apa şi malurile lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Stratul de bidoane din plastic de pe apa barajului hidroenergetic de la Bicaz, devenit o constantă a peisajului din ultimii ani, pare să fie mai subţire în această vară.
Meritul nu este nici pe departe al campaniilor de colectare a deşeurilor plutitoare, spun localnicii. Motivul ţine de lipsa ploilor torenţiale din ultima vreme, în urma cărora gunoaiele din întreg bazinul hidrografic al Bistriţei se strâng aici.
Dacă apa e mai curată decât în alţi ani, restul zonelor pe unde trec turiştii sunt înţesate de PET-uri, ce zac nestingherite pe malurile lacului, la marginea satelor ori în locurile de vărsare a afluenţilor în lac.
Turiştii nu respectă natura
Gavril Lupu, primarul comunei Hangu, de care aparţine zona, ne spune că a avut iniţiativa unui program de colectare a deşeurilor din gospodării, dar că a întâmpinat unele dificultăţi.
„Anul trecut am avut contract cu o firmă neserioasă din Piatra Neamţ, care nu-şi făcea treaba. Anul acesta am schimbat firma şi sperăm să meargă mai bine. Oamenii nu sunt prea bucuroşi că trebuie să plătească obligatoriu cinci lei pe lună pentru gunoi, dar le-am spus că altfel nu se poate. Gunoiul pleacă de la noi neselectat, la Târgu Neamţ, unde preţul este, totuşi, exagerat pentru un metru cub de deşeuri. În plus, la noi e zonă muntoasă, drumurile nu pot fi urcate de maşini pe toţi versanţii, dar vrem să amenajăm nişte parcuri cu pubele unde să aducă oamenii gunoiul“, a declarat primarul comunei Hangu.
Gavril Lupu crede că principalii vinovaţi pentru peisajul deplorabil sunt turiştii, care lasă în urma