Mulţi locuitori ai Capitalei sunt nemulţumiţi de calitatea becurilor fluorescente. Ei preferă încă becurile convenţionale. Retragerea de pe piaţă a becurilor incandescente de 100 de waţi de la 1 septembrie a determinat bucureştenii să-şi facă rezerve, lăsând goale rafturile din magazine. Chiar dacă directiva Comisiei Europene intră în vigoare de la 1 septembrie, magazinele care mai deţin în stoc becuri de 100 de waţi le pot vinde în continuare.
La vestea că de mâine magazinele din Uniunea Europeană (UE) nu se mai pot aproviziona cu surse de iluminat de 100 de waţi, în weekend, bucureştenii şi-au umplut sacoşele cu becurile ieftine pe care le folosesc de ani de zile.
„Văd că n-a mai rămas niciun bec de 100 de waţi aici. Ne obligă să renunţăm la ele, dar becurile alea care consumă mai puţin sunt degeaba: scumpe şi una-două se ard. Cică ţin 8 ani...“, spune Mariana I., care voia să-şi facă rezerve de becuri convenţionale.
„Am renunţat să folosesc becuri eco“
De aceeaşi părere este şi Lucia Cârciu. „Eu am încercat să-mi eficientizez consumul de energie în casă prin înlocuirea becurilor obişnuite cu cele ecologice, dar am renunţat pentru că becurile fluorescente, din cauza variaţiilor de tensiune, se ard foarte repede. Ar trebui să las mereu lumina aprinsă?! Atunci nu văd eficientizarea energetică... Nu, mai bine becurile incandescente“, spune ea.
Ada T. a recunoscut că nu auzise de retragerea becurilor incandescente de pe piaţă, însă salută ideea. „ Nu mă deranjează. Din câte ştiu, chiar dacă sunt mai scumpe, becurile ecologice ţin mai mult. Asa că da, mă voi conforma fără probleme“, a completat aceasta.
Reprezentanţii lanţului de magazine Carrefour spun că în 2009 oamenii au fost tot mai interesaţi de achiziţionarea becurilor ecologice. „Becurile fluorescente s-au vândut bine anul aces