Restantele la creditele contractate de populatie si companii au urcat, in iulie, la 5,9 mld. lei (1,4 mld. euro), ponderea sumelor restante in totalul imprumuturilor ajungand astfel la 2,97%, fata de de 2,76% la sfarsitul lunii precedente, arata datele BNR.
Cresterea restantelor are loc in contextul in care economia s-a contractat puternic in primul semestru, iar somajul a urcat la 6,3% la sfarsitul lunii trecute, ceea ce a adus multi clienti in imposibilitatea de a-si achita ratele.
In iunie, restantele inregistrasera o contractie usoara de la 2,78% la 2,76%, pe fondul reducerii dobanzilor si al stabilizarii cursului de schimb. Estimarile pentru perioada urmatoare indica insa o inrautatire a situatiei.
Astfel, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta la o pondere a creditelor restante in totalul imprumuturilor de 3,1% la sfarsitul lunii septembrie.
Sumele restante ar urma sa creasca cu 14% fata de nivelul de 5,5 mld. lei consemnat la sfarsitul lunii iunie, se arata in ancheta de conjunctura trimestriala a CNP.
In ultimele luni, ponderea restantelor in soldul total al creditelor s-a mentinut peste pragul de 2,5% in conditiile in care in perioada similara a anului trecut nu depasea 1%.
Restantele populatiei au inceput sa-si accelereze avansul in ultimul trimestru din 2008, cand consemnau un nivel de 1,44% din soldul total al creditelor.
"Aceasta evolutie se poate pune pe seama faptului ca o parte din intreprinderi nu reusesc sa treaca peste criza financiara, existand probleme de lichiditate in sistem. Si pentru trimestrul al treilea se asteapta ca ponderea creditelor restante in volumul imprumuturilor totale sa creasca", se mentioneaza in documentul publicat de CNP.
In iulie, restantele acumulate in contul imprumuturilor in lei au crescut cu 6,4% fata luna anterioara, pana la 3,47 mld. lei (circa 825 mil. euro). In c