Angajatorii din Statele Unite au operat disponibilizari probabil intr-un ritm mai lent in luna august, iar sectorul productiei a inregistrat prima crestere din ultimul an, amplificand semnalele ca cea mai severa recesiune de dupa Marea Criza din anii '30 este pe cale de a se incheia.
Numarul locurilor de munca desfiintate de angajatorii din Statele Unite s-a ridicat la 230.000, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, conform unui sondaj lansat inainte ca Departamentul Muncii sa publice pe 4 septembrie raportul oficial, scrie Bloomberg. Datele ce vor fi publicate pe 1 septembrie de un grup de manageri de achizitii ar putea indica prima crestere a productiei la nivelul fabricilor americane dupa ianuarie 2008. "Ne indreptam catre iesirea din tunel", a declarat Jonathan Basile, economist in cadrul Credit Suisse din New York. "Asta nu inseamna ca vom avea o revenire foarte rapida, consumatorii confruntandu-se in continuare cu o multime de probleme."
Cea mai dramatica scadere a ratei de ocupare a fortei de munca de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pierderile record suferite si numarul in crestere de cazuri de prescrieri de ipoteci se numara printre obstacolele pe care gospodariile americane vor trebui sa le depaseasca inainte ca orice proces de redresare sa prinda viteza.
Programele guvernamentale, incluzand programul de reinnoire a parcului auto si creditele acordate celor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta, ar putea ajuta economia sa revina pe crestere in cea de-a doua jumatate a acestui an.
Rata somajului ar putea avansa la 9,5% in august, fata de 9,4% in luna anterioara, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg. Somajul va atinge un nivel de 10 procente pana la inceputul anului viitor, conform unui sondaj al Bloomberg.
In luna ianuarie, numarul locurilor de munca eliminate a atins un varf de 741.000, cel