Mulţi localnici din zona staţiunii Rânca se ocupă de culegerea ciupercilor comestibile din pădurile din împrejurimi, pe care le vând pentru a-şi asigura traiul zilnic.
Culegerea ciupercilor sau a fructelor de pădure este una dintre ocupaţiile localnicilor din zona Rânca-Novaci. Oamenii au învăţat repede regulile de recoltare şi de transportare a ciupercilor, ocupându-se cu această îndeletnicire de ani buni. Unii dintre ei nu au un loc de muncă stabil şi reuşesc să facă rost de banii necesari traiului zilnic comercializând ciuperci sau fructe de pădure, în funcţie de sezon. „Am lucrat mai demult la o firmă de pază din Târgu Jiu, însă au făcut restructurări şi am rămas şomer. Acum, vara, sunt ciuperci în pădure, aici am crescut şi le cunosc pe toate. Mergem de dimineaţă la cules, ca să avem timp să strângem mai multe. Scoatem câteva zeci de lei pe zi“, a spus unul dintre culegători. „Mânătarca are pălăria de culoare castanie-brună, carnea este albă, tare, cu gust şi miros plăcut. Creşte pe sol, izolată sau în grupuri, în păduri de foioase şi de conifere, în luminişuri. Este comestibilă, foarte bună. Cresc foarte multe în pădurile de aici, facem şi noi un ban cinstit. Ni le cumpără în funcţie de calitate, cele mai bune sunt cele mai scumpe“, a declarat una dintre femeile din Novaci, venită la Rânca pentru a culege ciuperci.
18 lei kilogramul, calitatea întâi
Pădurile Gorjului sunt renumite pentru flora spontană, care oferă bogate recolte de fructe de pădure şi ciuperci. Aceste produse nu sunt afectate de poluare, nu sunt tratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor. Din această cauză, sunt considerate cele mai ecologice mărfuri. „Noi ne ocupăm cu achiziţionarea de la localnici a ciupercilor şi a fructelor de pădure de mai bine de 20 de ani. Le vindem mai departe unor procesatori importanţi din Gorj sau din