Subsidiarele grupurilor financiare elene au fost lovite de criza cu intensitati diferite, astfel ca in timp ce Bancpost ramane singura banca de top care afiseaza pierderi la jumatatea anului, Banca Romaneasca a inregistrat profit, dar in scadere usoara.
Bancpost si celelalte subsidiare locale ale grupului financiar elen EFG Eurobank au inregistrat in trimestrul al doilea o pierdere neta de 3,5 mil. euro, dupa ce in primul trimestru pierderea fusese de 4,1 mil. euro, potrivit datelor prezentate de grup la Atena. Cumulat pe primele sase luni, rezultatul net indica un minus de 7,6 mil. euro) fata de un profit de 23,5 mil. euro in perioada similara din 2008. Rezultatele sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).
"In prima jumatate a anului am fost afectati de cresterea neperformantei, care a afectat de altfel intregul sistem bancar. Pe de alta parte, noi am incercat sa mentinem o pozitie de lichiditate confortabila, iar asta a venit cu niste costuri, mai ales in primele luni ale anului, cand dobanzile au explodat", a explicat pentru ZF Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost.
El afirma ca Bancpost avea inca de la sfarsitul anului trecut o pozitie supralichida, creditele din bilant reprezentand doar 90% din depozitele atrase. In primul semestru bancile s-au concurat agresiv pentru atragerea de depozite, dobanzile urcand pana la 20% pe an la lei sau 8% pe an la euro, in conditiile in care capacitatea de economisire a clientilor in perioada de criza este limitata.
"Noi nu am vrut sa trecem aceste costuri integral asupra clientilor, pentru ca erau deja afectati de criza. Daca am fi facut-o, ar fi crescut si mai mult neperformanta", spune Bogza.
La jumatatea anului, Eurobank a raportat depozite atrase pe piata din Romania de 2,32 mld. euro fata de 2,35 mld. euro in martie. Soldul cred