Primul supercomputer personal din lume, care este de 250 de ori mai rapid decât un PC mediu, a fost scos la vânzare sâmbăta trecută. Sistemul-minune costă de la 4.000 de lire sterline (circa 4548 de euro) şi poate ajunge până la 9.000 de lire sterline (9096 de euro), informează „The Telegraph“.
Cu toate că nu mulţi şi-l pot permite, computerul Tesla poate revoluţiona munca medicilor şi a oamenilor de ştiinţă. Cu ajutorul aplicaţiilor şi a vitezei sale de procesare, medicii vor putea oferi pacienţilor rezultatul unei tomografii, de exemplu, în numai câteva ore, faţă de cel puţin două-trei zile, cât durează în prezent.
Totodată, oamenii de ştiinţă susţin că acest supercomputer i-ar ajuta să descopere mult mai repede tratamentul împotriva cancerului sau a malariei întrucât PC-ul Tesla poate rula sute de mii de simulări pentru a crea o listă scurtă de medicamente care să vindece o anumită boală.
„Cam tot ceea ce faci pe computerul de acasă poate fi procesat şi pe acest PC Tesla, singura diferenţă majoră este că Tesla este mult mai rapid“, arată David Kirk, cercetător - şef în cadrul companiei americane NVIDIA, care a conceput sistemul.
El a adăugat că acest tip de PC procesează informaţia cu până la o mie de ori mai repede decât un computer mediu. Producătorul Dell a declarat că va trece în scurt timp la producerea în masă a acestor sisteme.
„Înainte, nu foarte mulţi oameni aveau telefoane mobile, acum nimeni nu mai poate trăi fără ele. Exact aşa se va întâmpla şi cu aceste computere“, prevede Eric Greffier, director în cadrul companiei Dell.