Oligarhul este membru al unui grup restrans de persoane care detine puterea intr-un stat, potrivit definitiei din dictionare. Si totusi, la nivel mondial, termenul a devenit mai degraba sinonim cu bogatii Rusiei, care au reusit sa acumuleze averi uriase in vremurile care au urmat imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice, noteaza BBC News, intr-o analiza a efectelor crizei economice globale asupra celor mai bogati dintre rusi.
Unii dintre oligarhi au incercat sa-si converteasca puterea financiara in influenta politica. Au devenit si mai bogati odata cu cresterea preturilor la petrol si cu boomul pe care l-a cunoscut bursa din Moscova.
In ultimele 12 luni insa, dupa ce criza financiara mondiala a inceput sa afecteze sever Rusia, oligarhii au suferit un adevarat soc.
"Au pierdut cei mai multi bani. Pietele bursiere au scazut, in a doua jumatate a anului trecut, cu aproape 75%, si am vazut imediat efectele in topul miliardarilor publicat de Forbes", spune Chris Weafer, seful pentru strategii la banca de investitii Uralsib.
"Au primit o lovitura imensa - sute de miliarde de dolari au disparut pur si simplu din averea pe care o detineau la jumatatea lui 2008".
Desi nu exista o lista oficiala a oligarhilor, din randul acestora nu pot fi exclusi Roman Abramovici - detinatorul clubului de fotbal Chelsea, magnatul aluminiului Oleg Deripaska si Boris Berezovski, care a devenit un adversar implacabil al actualii conduceri din Rusia si a ales sa traiasca in Marea Britanie.
Umilirea publica
Pe masura ce criza i-a lovit, unii dintre bogatii Rusiei au inceput sa acuze dificultati.
In iunie, Deripaska s-a aflat in centrul unei piese politice de teatru pe cea mai mare scena a Rusiei: televiziunea nationala de stiri.
Premierul Vladimir Putin a ajuns in orasul nordic Pikalyevo pentru a-l apos