Chiar dacă preţurile locuinţelor au mai scăzut, accesul la creditare rămâne greoi şi scump. Doar pentru solicitanţii care pot aduce un avans de 25% băncile coboară nivelul venitului minim cerut. Oferta se întâlneşte tot mai rar cu cererea la nivelul preţurilor pe piaţa rezidenţială, care a devenit de mai multe luni una a cumpărătorului. Potrivit ultimului raport de piaţă al Colliers International, în prima jumătate a acestui an preţul pe metru pătrat pentru o locuinţ�
Chiar dacă preţurile locuinţelor au mai scăzut, accesul la creditare rămâne greoi şi scump. Doar pentru solicitanţii care pot aduce un avans de 25% băncile coboară nivelul venitului minim cerut.
Oferta se întâlneşte tot mai rar cu cererea la nivelul preţurilor pe piaţa rezidenţială, care a devenit de mai multe luni una a cumpărătorului. Potrivit ultimului raport de piaţă al Colliers International, în prima jumătate a acestui an preţul pe metru pătrat pentru o locuinţă nouă este de 1.685 euro cu TVA, în condiţiile în care salariul mediu net pe economie nu depăşea 328 de euro/lună, în luna iunie. Aşadar, un salariu mediu intră de cinci ori în preţul de vânzare al unui metru pătrat de locuinţă nouă, iar situaţia este aproape identică în cazul celor vechi.
Soluţia rămâne împrumutul ipotecar, dar creditarea nu prea dă semne de reviriment. Populaţia rămâne în aşteptare atât din cauza neîncrederii, cât şi din cauza nesiguranţei aduse de criză, iar băncile, chiar dacă activitatea e profitabilă, nu sunt dispuse să finanţeze decât în condiţii dure. „Băncile au nevoie de un climat economic pozitiv. Acest lucru nu se poate realiza imediat, deci este nevoie de un orizont timp mai mare, aproximativ şase luni sau chiar un an“, consideră George Ivan, senior consultant în cadrul DTZ Echinox.
Cumperi ce îţi permite venitul
În ecuaţie a intervenit programul Prima Casă. Chiar dacă va fi dus