Magistraţii vor merge până la capăt cu protestele. O spune la RFI vice-preşedintele Asociaţiei magistraţilor din România, Dan Spânu. Declaraţia sa vine în contextul în care magistraţii au relansat protestele luni, 31 august. Ei sunt nemulţumiţi între altele de legea salarizării, care ar reduce salariul unui judecător cu 60%, în opinia lor.
Magistraţii vor merge până la capăt cu protestele. O spune la RFI vice-preşedintele Asociaţiei magistraţilor din România, Dan Spânu (audio).
Declaraţia sa vine în contextul în care magistraţii au relansat protestele luni, 31 august. Ei sunt nemulţumiţi între altele de legea salarizării, care ar reduce salariul unui judecător cu 60%, în opinia lor.
"Nu, magistraţii nu sunt dispuşi să cedeze, pentru că ei consideră că nu există o criză în justiţie care să fi fost provocată de criza economică, ci de incompetenţa, lipsa de voinţă politică şi mentalitatea Puterii", afirmă Dan Spânu.
El consideră că Justiţia a fost desconsiderată de clasa politică : "Aceste proteste sunt determinate în primul rând de problemele create de-a lungul timpului de către Putere, prin desconsiderarea Justiţiei. Magistraţii sunt decişi să meargă până la capăt cu protestele, pentru că la ora actuală există o batjocură la adresa Justiţiei. Prin legea de salarizare, practic magistraţii au fost înjosiţi".
Vice-preşedintele Asociaţiei Magistraţilor dă vina pe mentalitatea din România : "La noi, în societatea românească şi în general la politicieni, există o criză de mentalitate, în sensul că salarizarea unui magistrat constituie un privilegiu, spre deosebire de alte ţări, cu democraţie dezvoltată, în care această salarizare este considerată o garanţie pentru independenţa şi imparţialitatea magistratului. Deci este în beneficiul populaţiei această salarizare corespunzătoare a magistratului, pentru că populaţia este cea care beneficiază de