Intreaga vara s-au purtat negocieri informale la nivel european pentru alcatuirea Comisiei Europene. Ministrul roman de externe spune ca Romania a tatonat terenul pentru portofoliul agriculturii, pe care pare destul de sigur ca il vom obtine. Diaconescu accentueaza insa ca persoana desemnata comisar trebuie sa fie capabila sa intre in paine din prima zi si lasa sa se inteleaga ca Dacian Ciolos ar putea fi agreat de PSD.
Diaconescu, pe scurt:
" Este absolut necesar sa terminam procesul de deliberare interna pentru a vedea exact portofoliul spre care ne indreptam si persoana care urmeaza sa detina acest portofoliu."Ratarea momentul nominalizarii din cauza disputelor interne este inadmisibila, un act de maxima iresponsabilitate."Ar fi bine ca, dupa nominalizare, sa nu incepem cunoscuta competitie interna in legatura cu vulnerabilizarea candidatului, ca si cum singurul rol pe care il avem e sa ne subliniem frustrarile".Exista tentatia unor state membre, de a asocia acest mecanism (n.r. de monitorizare pe justitie) cu o serie de angajamente, proiecte, strategii pe care le are Romania in cadrul UE.Pe tatonarile preliminare, exista o foarte buna sansa ca Romania sa primeasca portofoliul agriculturii.
Reporter: Parlamentul European nu l-a votat pe presedintele Barroso in sesiunea din iulie ca presedinte al Comisiei, exista ideea ca nu va fi votat nici in septembrie, ci este preferat un moment ulterior referendumului din 2 octombrie din Irlanda. Credeti ca mai pot exista surprize in privinta unui nou mandat al lui Jose Manuel Barroso?
Cristian Diaconescu: Deocamdata problema cea mai dificila este legata de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Pentru ca, in legatura cu competentele presedintelui Comisiei Europene, pornind chiar de la nominalizarea acestuia, in conditiile in care Tratatul de la Lisabona intra in vigoare, PE are o capacitate