Unul dintre cele mai pesimiste scenarii in ceea ce priveste evolutia pietei de training este reducerea la jumatate a valorii acesteia pana la sfarsitul anului. Varianta optimista ar presupune o scadere de numai 25% a afacerilor firmelor care ofera servicii de formare profesionala.
„Nu cred ca scaderea la jumatate a pietei este o estimare exagerata pentru ca, intr-adevar, piata de training este mai mica anul acesta. Multe companii si-au anulat programele, altele si-au amanat programele, iar altele le-au regandit", spune Octavian Pantis, managing director al TMI Romania, una dintre principalele companii de training de pe piata, cu afaceri de 2 mil. de euro in 2008.
In opinia sa, putem vorbi de o scadere cu 40-50% a pietei fata de anul trecut, adica o scadere pana la 25 mil. euro, in conditiile in care anul trecut piata a fost evaluata la aproximativ 50 mil. euro. In acelasi timp insa, trebuie mentionat ca anul 2008 a fost un an pe care chiar unii jucatori il caracterizeaza drept „anormal de bun" pentru piata de training.
Pe de alta parte, Viorel Panaite, partener la compania de training si consultanta in resurse umane Human Invest, este mai sceptic in ceea ce priveste estimarile, insa este de parere ca primele cinci firme de training de pe piata ar putea inregistra afaceri cuprinse intre 500.000 de euro si 2 mil. de euro. „Este greu de spus cat va fi piata pana la sfarsitul anului. Cred ca principalele companii de training de pe piata nu vor inregistra afaceri (cumulate - n.r.) mai mari de 10 mil. de euro", spune partenerul Human Invest, companie care a inregistrat afaceri de 1,4 mil. euro in 2008 si o profitabilitate de 8%.
Exista insa si scenarii mai optimiste, avand in vedere ca multe firme de pe piata nu au cheltuit inca bugetele de training stabilite la inceputul anului, mentinandu-se in expectativa pe parcursul anului.
„Lucrurile inc