Vânzările de mobilă s-au diminuat la şase luni cu 18%, la 767 milioane euro, sub declinul estimat, de 20-30%, iar până la finele anului industria se poate redresa, astfel încât scăderea anuală să fie de 15%, a declarat luni preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny. "Scăderea nu a fost atât de mare cât s-a estimat iniţial, mai ales că a scăzut piaţa imobiliară şi cea a construcţiilor. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în lun
Vânzările de mobilă s-au diminuat la şase luni cu 18%, la 767 milioane euro, sub declinul estimat, de 20-30%, iar până la finele anului industria se poate redresa, astfel încât scăderea anuală să fie de 15%, a declarat luni preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny.
"Scăderea nu a fost atât de mare cât s-a estimat iniţial, mai ales că a scăzut piaţa imobiliară şi cea a construcţiilor. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în lunile ianuarie şi februarie, ca apoi în lunile iulie şi august să asistăm la o creştere a comenzilor de export", a afirmat Sereny, luni, într-o conferinţă de presă.
Ea a explicat că la începutul anului firmele de profil s-au confruntat cu scăderea comenzilor pe piaţa internă şi cea externă, cu creşterea dobânzilor la creditele acordate clienţilor, cu lipsa lichidităţilor, care a determinat amânări la plata furnizărilor, întârzieri la plata facturilor şi dificultăţi la achitarea creditelor. În plus au existat presiuni din partea clienţilor pentru reducerea preţurilor cu 20-30%.
În aceste condiţii, companiile au redus personalul şi săptămâna de lucru la patru zile, au renunţat la acordarea unor stimulente salariaţilor şi au revizut costurile de fabricaţie.
Scădere cu 17,4% a exporturilor
În primele şase luni ale anului trecut vânzările de mobilă s-au ridicat la 939,7 milioane euro. Exportul a scăzut în primul seme