Se spune că meseria de dascăl şi-a pierdut din nobleţe în ultimii ani, dar există oameni care practică această meserie cu atâta pasiune încât reuşesc să şteargă câte ceva din această imagine, nu tocmai benefică, a învăţământului românesc.
Constantin Vărăşcanu este unul dintre profesorii de generaţie veche, dar care înţelege perfect şi tendinţele actualului sistem de învăţământ şi reuşeşte să-şi atragă elevii spre studiul materiei pe care o predă-istoria. Pe lângă calităţile de dascăl, Cosntantin Vărăşcanu este pasionat şi de literatură şi antropologie.
Olimpici în fiecare an
Pentru că are cunoştinţe, experienţă, dar, mai ales, pentru că pune mult suflet în ceea ce face, elevii profesorului Vărăşcanu sunt dintre cei mai buni la istorie din judeţ. În fiecare an aproape are elevi care participă la Olimpiadă şi, de fiecare dată, aceştia se califică la faza naională. Elevii pregătiţi de el participă la sesiuni de comunicări ştiinţifice şi, în ultima vreme, patru dintre aceştia au adus acasă premii naţionale.
Îşi îndrumă elevii cu multă răbdare, dar şi cu exigenţă atunci când este nevoie. Încearcă mai mereu să-i angreneze în activităţi extraşolare care au legătură cu istoria şi, pentru că găseşte formule potrivite, elevii lui chiar ajung să iubească istoria. Constantin Vărăşcanu a înfiinţat şi un cerc de istorie pe care l-a numit „Cultul eroilor” şi la care cei mai buni elevi ai săi sau îndrumaţi de alţi profesori.
Pentru mulţi învăţământul este o afacere
Profesorul Vărăşcanu nu este unul dintre oamenii care dau vina pe sistem pentru tot ceea ce se întâmplă rău în învăţământ. După mai bine de 30 de ani în această meserie, este conştient că nu numai sistemul este vinovat, nu doar lipsa banilor, ci şi lipsa de implicare a unor dascăli. De multe ori, rezultatele sunt sub aşteptări doar din cauza celor care îi îndrumă, de la p