Bacşişul reprezintă garanţia faptului că cerşetorii nu-ţi vor zgâria maşina sau că nu-ţi vor dezumfla roţile. Cel mai des, cerşetorii îşi oferă serviciile chiar în incinta unor parcări cu plată. Astfel, şoferii ajung să dea de două ori bani pentru acelaşi loc de parcare.
Puţini şoferi se încumetă să nu plătească „binevoitorilor” care le-au indicat un loc liber şi care, în plus, le vor păzi maşina. Motivul este simplu: există posibilitatea ca proprietarul să-şi găsească autoturismul fără ştergătoare, zgâriat cu cheia sau lovit cu un obiect contondent, în cazul în care refuză să plătească oamenii străzii.
Cei care se ocupă cu aceste activităţi sunt, de multe ori, clienţi ai Fundaţiei Crucea Roşie. Ei dorm pe bănci, iar când nu câştigă suficient, cer mâncare la cantina fundaţiei umanitare. Majoritatea sunt tineri imigranţi români şi africani. Zona în care acţionează românii este Plaza de la Cebada, iar cea a africanilor, strada Reina Victoria.
În luna august, ei au fost prezenţi pe străzile Madridului de la ora 15.00, iar în restul anului, după ora 20.00, când angajaţii Serviciului de Staţionare Regulamentară îşi încheie activitatea zilnică. După această oră, ei pun stăpânire pe locurile de parcare, cerând bani şoferilor, chiar dacă parcarea este fără plată. În general, un cerşetor încasează astfel, într-o zi bună, chiar şi 40 de euro.
Nu există interdicţii legale
În Madrid, nu există nicio lege care să interzică această activitate, cum se întâmplă în anumite localităţi din Andalucia, Murcia sau Valencia. În aceste condiţii, în urma numeroaselor plângeri depuse de conducătorii auto, preşedintele Asociaţiei Automobiliştilor Europeni, Mario Arnaldo, a cerut primăriei din Madrid să interzică activitatea celor care cer bani pentru găsirea unui loc de parcare.