Mâncărurile care conţin fructe de mare sunt foarte căutate, aşa că oricine doreşte să gătească asemenea preparate trebuie să ştie bine după ce să se ghideze atunci când cumpără astfel de ingrediente.
Datorită faptului că piaţa mondială a fructelor de mare s-a extins în mod uimitor în ultimii ani, şi în România există o gamă largă de sortimente de fructe de mare care se găsesc pe rafturile supermarketurilor.
Condiţii şi teste de calitate pentru fructele de mare
Statele Unite, Japonia, China, India, Vietnam şi Thailanda sunt principalele state unde industria procesării fructelor de mare este în floare. În timp ce Statele Unite şi Japonia sunt în acelaşi timp şi unii dintre cei mai importanţi importatori de fructe de mare, de mai bine de zece ani Thailanda este cel mai mare exportator în acest domeniu. E bine să ştiţi că toate produsele de acest gen, atât cele importate, cât şi cele exportate, sunt verificate minuţios şi trebuie să corespundă unor standarde înalte de calitate pentru a fi permise spre comercializare în ţările europene.
Peştele, cea mai bogată categorie de fructe de mare
Clasa generală a fructelor de mare se împarte în patru categorii mari: peşte, crustacee, cefalopode şi scoici. Dacă mergeţi să cumpăraţi asemenea produse, e bine să ştiţi că fiecare dintre acestea se identifică şi se verifică prin anumite elemente. Atunci când vreţi să achiziţionaţi un peşte întreg, uitaţi-vă cu atenţie la ochi şi branhii. Ochii trebuie să fie strălucitori: ochii mătuiţi sunt primul semn de deteriorare. Branhiile trebuie să aibă o culoare roşiatică, iar orice nuanţă galbenă este semn că peştele respectiv nu este tocmai proaspăt. Dacă mergeţi să cumpăraţi peşte din piaţă, aveţi grijă la mirosurile dubioase şi uitaţi-vă cu atenţie înainte să plătiţi, căci există foarte mulţi comercianţi care folosesc tot felul de subs