Deputaţii celor patru partide care compun Alianţa pentru Integrare Europeană l-au ales la, 28 august, pe Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău. Comuniştii au anunţat că vor contesta decizia la Curtea Constituţională.
Surprinzătoare este iuţeala cu care Alianţa pentru Integrare Europeană, formată din partidele Liberal-Democrat, Liberal, Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, l-a ales pe preşedintele parlamentului. Declaraţiile anterioare ale liderilor AIE indicau faptul că vor acorda cele 10 zile prevăzute de regulament pentru constituirea facţiunilor şi nu se vor grăbi cu alegerea preşedintelui. Poate că cel puţin o parte dintre liderii AIE, în faţa refuzului comuniştilor de a negocia şi sub ameninţarea unor dezertări, să fi decis grăbirea alegerii preşedintelui parlamentului, singura funcţie pe care AIE şi-o putea adjudeca în acest moment. Însă această acţiune a înrăutăţit şi mai mult relaţiile dintre liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, şi cei ai AIE.
Alianţa are 53 de deputaţi, faţă de cei 48 ai comuniştilor, însă pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt necesare 61 de voturi. Deci, AIE mai are nevoie de 8 voturi. În urma scrutinului de la 5 aprilie, comuniştii aveau 60 de deputaţi, însă n-au izbutit să obţină un singur vot de la opoziţie pentru a-l alege pe şeful statului, din care cauză la 29 iulie s-au organizat alegeri parlamentare anticipate. Ele însă n-au clarificat situaţia politică. De vreme ce legislaţia interzice organizarea unui al treilea scrutin în acest an, un nou eşec în alegerea preşedintelui republicii presupune perpetuarea instabilităţii politice şi menţinerea, ca interimari, a lui Voronin în fruntea statului şi a Zinaidei Greceanîi în cea a guvernului, până în primele luni ale anului 2010.
AIE a anunţat că vrea să negocieze cu PCRM. Condiţia pusă d