Doar trei dintre cele 15 curţi de apel nu au hotărât, încă, dacă vor organiza proteste, în timp ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 31 de tribunale şi peste 100 de judecătorii au avut adunări generale ale judecătorilor şi au votat pentru reducerea activităţii, potrivit unei situaţii RNAG.
Potrivit situaţiei realizate, marţi, de către Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale (RNAG), formată din 240 de judecători, fiecare reprezentând câte o instanţă din ţară, până la 1 septembrie, s-a decis restrângerea activităţii la 12 curţi de apel din totalul de 15. Astfel, la curţile de apel din Alba Iulia, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Piteşti, Suceava, Ploieşti, Iaşi, Braşov, Târgu Mureş au fost deja organizate adunările generale ale judecătorilor, care au hotărât asupra formelor de protest ce vor fi adoptate în continuare. Celelalte trei curţi de apel vor organiza, în perioada imediat următoare, adunări generale pentru a discuta legea unică de salarizare.
Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi, în cadrul Adunării Generale, să îşi reducă activitatea şi să judece numai cauzele urgente, precum şi pe cele care vizează sporurile salariale. Totodată, magistraţii de la 31 de tribunale din toată ţara, precum şi de la peste 100 de judecătorii au început deja protestele.
Situaţia prezentată de către Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale arată că, până marţi, aproximativ 80% din totatul instanţelor din ţară au început protestele. Dintre acestea, cele mai multe şi-au restrâns activitatea încă de luni, în timp ce restul vor protesta cel târziu de la 7 septembrie.
Totodată, se arată în situaţia prezentată, marţi, de RNAG, mai multe parchete de pe lângă instanţele de judecată au decis sprijinirea protestului judecătorilor şi adoptarea unor forme particulare de protest (neefetuarea urmăririlor penale, încetarea activităţii de audienţe,