Cu 14 zile înainte de prima zi de şcoală, autorităţile susţin că nu au bani să finalizeze lucrările de renovare.
An de an, aceleaşi şcoli nu primesc avizul de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. 25% din unităţile de învăţământ îşi vor primi elevii şi copiii de grădiniţă în spaţii improprii, fără apă potabilă şi fără toaletă.
Copiii din comuna Şcheia fac ore de ani de zile în clădiri improprii. Unele dintre ele au început să fie refăcute, dar banii alocaţi au fost puţini şi nu au fost finalizate de cel puţin doi ani. Aproape 100 de micuţi din satul Cioca Boca vor învăţa şi în acest an tot în locuinţa pădurarului, în casa unui localnic plecat din ţară şi în clădirea unei case de rugăciuni.
A dispărut gardul de zeci de mii de lei
„Am tot avut promisiuni că se va finaliza clădirea din Cioca Boca, dar tot fără tavan şi fără finisaje pe interior stăm şi anul acesta. Ar trebui ca sumele necesare să vină prin Inspectoratul Şcolar, pentru că e program demarat de Ministerul Educaţiei“, a spus Viftinica Alexa, directorul şcolii din Şcheia. Până la finalizarea lucrărilor din acest sat, între timp a dispărut o parte din gardul deja montat. „S-a investit aici 150.000 de lei doar într-un gard şi în fântâna din curte. Acum gardul nu mai este aproape deloc“, a explicat Titi Iacob, primarul comunei. El a precizat că majoritatea unităţilor şcolare din comună sunt improprii pentru începerea anului şcolar.
„La Poiana Şcheia tavanele cad peste copii, la şcoala din Căueşti s-au dat bani de două ori pentru acelaşi lucru, iar la şcoala din satul Şcheia încă nu au venit toţi banii pentru refacerea clădirii“, a mai spus Titi Iacob. În urma verificărilor făcute de inspectorii din cadrul DSP la cele 996 de unităţi de învăţământ din judeţ, 251 de şcoli nu au primit autorizaţia de funcţionare. Alte 119 unităţi şcolare au prim