Suceveanul de 30 de ani a trecut de la „Piticot“, „Nu te supăra frate!“ sau „Dacii şi romanii“ la jocuri mai dificile, de care nu se mai poate despărţi.
Ca orice copil născut în „Epoca de Aur“, Bogdan Filipescu s-a distrat până la zece ani cu jocurile din carton, care stârneau la acea vreme chiar şi interesul celor mari. Odată ajuns student în Iaşi, a aflat că există şi alte jocuri asemănătoare cu „Piticot“, „Dacii şi romanii“ sau „Nu te supăra frate!“, dar mai dificile şi mai interesante. „Ca student, am descoperit în cămin, cu prietenii şi colegii, jocul «Europolis» care este o variantă românească a celebrului «Monopoly»“, şi-a amintit Bogdan.
Nici măcar nu era jocul său. De fiecare dată când se adunau mai mulţi amatori de un joc care să nu fie nici şah şi nici table, trebuiau să-l împrumute de la un coleg din cămin. Uneori era atât de prins în acţiune încât nu-şi dădea seama că pierdea toată noaptea la masa de joc. În urmă cu mai bine de doi ani, a primit în dar de la fratele său jocul „Coloniştii din Catan“. Lansat iniţial în Germania, jocul a devenit în scurt timp cunoscut în întreaga Europă, în America, ajungând chiar până în Japonia şi China.
„Este atât de popular în ţară, încât există şi un site pe domeniul www.catan.ro. Aici se întâlnesc pasionaţii de jocuri din carton şi se organizează întâlniri, concursuri şi tot soiul de competiţii“, a explicat Bogdan Filipescu. În Bucureşti au loc concursuri cu premii care constă în jocuri, extensii pentru jocuri sau dreptul de a participa la competiţii mondiale de acest gen. Cei mai mulţi amatori de jocuri din carton se găsesc în sudul şi vestul ţării. „În Cluj, Timişoara sau Oradea sunt mai mulţi pasionaţi. La fel şi la Bucureşti. La noi, în Moldova, mai puţini. Aici lumea preferă să joace table şi şah“, a mai spus Bogdan.
Jocurile din carton dezvoltă inteligenţa
Suceveanul a cumpărat cu 12