Consumul moderat de vin poate reduce riscurile apariţiei bolii Alzheimer la persoanele de peste 75 de ani, se arată într-un studiu realizat recent de Universitatea Wake Forest din Winston Salem, din statul american Carolina de Nord, şi prezentat săptămâna trecută la Viena.
Cercetările au fost realizate pe un eşantion de 3.069 de persoane cu vârste de peste 75 de ani, care au fost supravegheate timp de şase ani şi rugate să îşi noteze cu exactitate consumul de alcool.
Ulterior, aceste persoane au fost împărţite în patru categorii: care nu beau alcool, care consumă între unul şi şapte pahare de alcool pe săptămână, care beau între opt şi 14 pahare pe săptămână, care depăşesc 14 pahare de alcool pe săptămână, a explicat Kaycee Sink, unul dintre autorii studiului.
După ce pacienţii au fost examinaţi la fiecare şase luni, s-a putut constata că la persoanele care se limitau la unul sau două pahare de alcool pe zi, în special vin, riscul apariţiei bolii Alzheimer era cu 37 la sută mai scăzut.
În schimb, la persoanele care prezentau tulburări minore ale memoriei şi care au consumat peste 14 pahare de alcool pe săptămână, riscul de Alzheimer era de două ori mai ridicat decât la persoanele care nu consumau deloc alcool.
Un alt studiu, prezentat de cercetătorii de la Centrul Medical din San Francisco, a aratat că, printre veteranii de război de peste 55 de ani, riscul de Alzheimer era de două ori mai ridicat decât printre cei care aveau deja tulburări posttraumatice.
Oamenii de ştiinţă, reuniţi la Viena, au avertizat că, odată cu creşterea speranţei de viaţă, 16,2 milioane de persoane vor fi afectate de această boală până în 2050, faţă de 7,1 milioane câte existau în 2000.
Medicamente pe bază de resveratrol
Un medicament care luptă împotriva bolii Alzheimer ar putea fi comercializat în farmacii în următorii ani, susţin oa