După ce au intrat pe piaţa echipamentelor electronice, a articolelor vestimentare şi, mai nou, pe cea auto, chinezii se pregătesc să dea o nouă lovitură: vor produce şi exporta caviar de cea mai bună calitate. China nu are tradiţie în acest domeniu, dar nu se teme de concurenţa puternică pe o piaţă atât de exclusivistă, unde calitatea şi preţul sunt pe primul loc, în contextul în care 90% din producţia mondială de caviar (300 de tone, n.r.) provine din regiunea Mării Cas
După ce au intrat pe piaţa echipamentelor electronice, a articolelor vestimentare şi, mai nou, pe cea auto, chinezii se pregătesc să dea o nouă lovitură: vor produce şi exporta caviar de cea mai bună calitate.
China nu are tradiţie în acest domeniu, dar nu se teme de concurenţa puternică pe o piaţă atât de exclusivistă, unde calitatea şi preţul sunt pe primul loc, în contextul în care 90% din producţia mondială de caviar (300 de tone, n.r.) provine din regiunea Mării Caspice.
Mai multe pescării destinate creşterii de sturioni au apărut deja în China. Dintre acestea se remarcă joint-venture-ul americano-chinezesc Caviar Creator. Asul din mâneca firmei îl reprezintă numărul mare de specii de sturion, multe dintre ele dispărute din apele maritime şi produse exclusiv în laborator de către specialiştii americani.
Ținta de producţie: 33 de tone de caviar premium
Cu o producţie anuală de 600 de tone de peşte viu pe an, într-o veritabilă uzină ale cărei instalaţii se întind pe 4.000 de hectare, societatea Caviar Creator se aşteaptă să vândă 33 de tone de caviar de calitate premium anual şi 400 de tone de carne de sturion.
Pentru celebra casă Petrossian, vânzător tradiţional de caviar în întreaga lume, vestea concurenţei dinspre China este una bună, întrucât ar putea duce la reducerea braconajului excesiv ce pune în pericol aceste specii de peşti şi la eliminarea produselo