Ceremoniile de la Gdansk legate de comemorarea a 70 de ani de la declanşarea celui de-al doilea Război Mondial au loc pe fondul unor polemici legate de modul în care trebuie scrisă istoria. Polemicile sunt mai vaste decât cele dintre ruşi şi polonezi. Am putea spune chiar că fiecare ţară care a participat la cel de-al doilea Război Mondial are punctul ei de vedere în privinţa acestei mari conflagraţii.
Ceremoniile de la Gdansk legate de comemorarea a 70 de ani de la declanşarea celui de-al doilea Război Mondial au loc pe fondul unor polemici legate de modul în care trebuie scrisă istoria.
Polemicile sunt mai vaste decât cele dintre ruşi şi polonezi. Am putea spune chiar că fiecare ţară care a participat la cel de-al doilea Război Mondial are punctul ei de vedere în privinţa acestei mari conflagraţii.
Să observăm de la bun început că punctul de vedere al istoricilor nu este întotdeauna agreat de oamenii politici. În Rusia, de exemplu, Boris Elţîn i-a lăsat iniţial pe istorici să rescrie paginile legate de Stalin şi de cel de-al doilea Război Mondial.
Veteranii de război au protestat însă când au văzut ce spun noile manuale şcolare, destul de critice la adresa lui Stalin. Drept pentru care, sub Putin a început reabilitatea lui Stalin şi s-a revenit la acea viziune a istoriei cu caracter eroic şi mobilizator.
Şi în Occident punctele de vedere ale istoricilor evoluează. Recent, un istoric britanic afirma că de fapt nu strategia aliaţilor ar fi fost cea care a determinat cursul războiului, ci greşelile comise de Hitler, care a devenit de fapt, prin megalomania sa, principalul său inamic.
Atât în Rusia, cât şi în Franţa, precum şi în alte ţări occidentale mai sunt oameni care sar ca arşi atunci când nazismul este comparat cu comunismul, iar Hitler şi Stalin sunt puşi pe acelaşi plan.
A provocat controverse şi iniţiativa Organizaţiei