Caloriferele trebuie pregătite pentru iarnă, până la 1 octombrie, când va avea loc umplerea instalaţiilor de către Electrocentrale. „Până atunci consumatorii care şi-au curăţat, reparat sau înlocuit instalaţiile de încălzire trebuie să le monteze la loc. În caz contrar, la umplerea reţelelor vor avea surprize neplăcute”, spune Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al Electrocentrale. Furnizorul de termie încălzeşte peste 50.000 de apartamente de la cele aproape 700 de asociaţii de proprietari, 3.559 de locuinţe particulare şi 2.371 de instituţii şi agenţi economici.
„Numărul cererilor de debranşare este nesemnificativ, în Oradea”, spune Ilisei. Dacă la începutul anilor 2000, numărul cererilor de debranşare era de circa 2.000 de an, acum acestea au scăzut semnificativ. „Sunt câteva zeci de cereri pentru debranşare”, spune Eustafie Ilisei.
Creşte numărul datornicilor
Orădenii preferă încălzirea centrală pentru că este mai comodă şi mai curată, fiind practic lipsită de riscuri. Nu toţi însă o pot plăti, chiar dacă preţul de livrare către populaţie este dintre cele mai mici din ţară. O gigacalorie în sistemul centralizat de termie costă 123,75 de lei. Valoarea acesteia a crescut cu circa 10% în ultimii trei ani.
Electrocentrale avea de recuperat de la asociaţiile de proprietari 2,3 milioane de lei, la sfârşitul lunii iulie. Valoarea datoriilor a crescut de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pentru că orădenii resimt efectele crizei economice, iar factura la căldură este printre primele amânate.
"Numărul cererilor de debranşare este nesemnificativ în Oradea".
Eustafie Ilisei, purtător de cuvânt Electrocentrale Oradea