În Capitală, depozitele la termen în valută le depăşesc pe cele în lei şi cumulează jumătate din totalul înregistrat la nivel naţional. Dacă oltenii şi moldovenii şi-au sporit depozitele în lei, bucureştenii şi-au menţinut preferinţa pentru economiile în valută. Dobânzile mari practicate de bănci la depozite încă de la finele anului trecut i-au determinat pe români să-şi sporească economiile. În primele şapte luni ale anului, valoarea depozitelor la termen şi a celor rambursabile după notificare a crescut cu 41%, până la un nivel de 66,15 miliarde de lei (15,7 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Depozitele în monedă naţională continuă să deţină supremaţia în topul economiilor, urcând cu aproape 45% în intervalul ianuarie-iulie, până la 40 de miliarde de lei. Comparativ, în aceeaşi perioadă, depozitele în valută, cu preponderenţă în euro, au sporit cu 35,5%, la 26,22 miliarde de lei (6,22 miliarde de euro), ocupând o pondere de 40% în total.
Bucureştenii sunt singurii care deţin mai multe depozite în valută decât în lei. Mai exact, dintr-un total de 25,35 miliarde de lei, 11,58 miliarde de lei sunt în monedă naţională (45,7%), iar diferenţa de 13,77 miliarde de lei (3,27 miliarde de euro) sunt în euro.
Mai mult, locuitorii Capitalei au înregistrat cel mai mare ritm de creştere al depozitelor în monedă unică din toată ţara, de 40,5%, comparativ cu un avans de aproximativ 30% în celelalte regiuni. Astfel, bucureştenii au ajuns să deţină jumătate din depozitele în valută constituite în România.
Dobânzi de peste 5% pe an la euro
La polul opus, oltenii şi moldovenii şi-au menţinut preferinţa pentru economiile în lei, acestea ocupând o pondere de peste 70% din total. Astfel, locuitorii din regiunea Sud-Vest şi-au sporit în primele şapte luni depozitele la termen cu peste 48