La mai bine de o jumătate de secol după asasinatele politice pe care le-a comis, pe numele lui Teodor Sârbu va fi depusă o plângere penală la Parchetul Militar Cluj, pentru crime împotriva umanităţii
Teodor Sârbu este unul dintre foştii ucigaşi ai Securităţii din Turda rămaşi încă în viaţă. La 83 de ani, bătrânul trăieşte liniştit, dintr-o pensie bună, plătită de urmaşii celor pe care i-a ucis cu sânge rece. Când îl vezi prima dată, mai că îţi rămâne pe faţă o urmă de compasiune. De după uşa scorojită apare un bătrân de 83 de ani ce abia îşi târăşte picioarele.
Teodor Sârbu este unul dintre foştii angajaţi ai Serviciului de Securitate Turda, rămas încă în viaţă. La fel cum şi singur mărturiseşte, a intrat în Securitate în 1949, ca şi sublocotenent.
Timp de şase ani, a participat la zeci, chiar sute de arestări, în special în zona Luduşului. Există rapoarte ale Securităţii din perioada respectivă, dar şi mărturii ale foştilor colegi, potrivit cărora Teodor Sârbu a participat la o execuţie, fiind unul dintre trăgători. Este vorba de uciderea, în 1 august 1950, a „chiaburului” Remus Lăluţ, din comuna Cuci, satul Orosia (judeţul Mureş), spune Gheorghe Petrov, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR).
O altă crimă a comunismului în care este implicat numele său este uciderea lui Viorel Bihoreanu, împuşcat în 2 august 1950, în localitatea Papiu Ilarian, situată la 18 kilometri distanţă de oraşul Luduş, judeţul Mureş.
Nu recunoaşte
La auzul acestor nume, Teodor Sârbu este vizibil răscolit, dar, cu o voce seacă, spune că nu se poate concentra, şi nu îşi aminteşte nimic. „Nu mă întrebaţi de lucruri din astea, nu mă pot concentra”, spune bătrânul.
Imediat se scuză, spunând că nu doreşte să intre în detalii. Totuşi, înainte de a intra în cămăruţa în