Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj a pierdut numeroase procese în ultimul an în urma cărora bugetul instituţiei a fost serios afectat. Sursa: Mediafax
Pe lângă procesele pierdute în favoarea şoferilor care au câştigat în justiţie anularea proceselor- verbale de contravenţie, consilierii juridici ai IPJ au continuat să piardă şi de pe urma contestaţiilor formulate ulterior.
Cazul „Vâslă”: 4.000 de lei
Un caz interesant este cel al orădeanului Călin Vâslă, care fusese surprins în localitatea Huedin, judeţul Cluj, încălcând trei reguli de circulaţie. El a dat însă în judecată poliţia clujeană şi a câştigat procesul întrucât agentul de circulaţie completase greşit procesul- verbal. Judecătorul a dispus ca IPJ Cluj să-i achite suma de 300 de lei, cheltuieli de judecată.
Dar IPJ Cluj a formulat recurs la Tribunalul Cluj, pe care l-a pierdut. Rezultatul: achitarea altor 1.000 de lei, cheltuieli de judecată. A urmat o contestaţie la executare. Decizia judecătorilor de la Tribunalul Cluj a fost, din nou, contrară IPJ Cluj. Cheltuileile de judecată au crescut cu alţi 1.000 de lei, astfel încât, la sfârşitul lui aprilie, avocatul Ioana Trifoi a deschis procedura de executare silită a IPJ Cluj pentru suma de 4.000 de lei, din care 2.300 de lei cheltuieli de judecată şi restul de 1.700 de lei - onorariile avocatului în faza de executare silită şi onorariul executorului judecătoresc.
„E culpa juriştilor IPJ Cluj, care nu au vrut să-mi returneze cheltuielile de judecată. Am reuşit recupereare unei părţi din prejudiciu numai după ce am blocat conturile instituţiei. Nu e normal ca instituţiile publice care pierd procesele să facă apel la tot felul de tehnici de tergiversare a executării silite. Fiind instituţii publice, trebuie probabil să justifice într-un fel că au pierdut bani publici”, a spus avocata Ioana Tri